Εμβρυομεταφορά

H Εμβρυομεταφορά γίνεται συνήθως 2 – 6 ημέρες μετά την ωοληψία, είναι τελείως ανώδυνη και δεν απαιτεί καμία μορφή τοπικής ή γενικής αναισθησίας. Eίναι ακριβώς η ίδια διαδικασία με το «τεστ τραχήλου» που κάνατε στην αρχή του προγράμματος. Δεν χρειάζεται να είστε νηστική την ημέρα της εμβρυομεταφοράς. Θα πρέπει όμως να είστε τελείως ήρεμη και χαλαρή. Καλό θα είναι να έχετε πιει 2 – 3 ποτήρια νερό ώστε να είναι γεμάτη η ουροδόχος κύστη σας. Έτσι, θα μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε υπερηχογραφικά ότι έγινε η τοποθέτηση των εμβρύων στο ιδανικό σημείο της μήτρας.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των γονιμοποιημένων ωαρίων  (εμβρύων) που μεταφέρονται στην ενδομητρική κοιλότητα ορίζεται, σύμφωνα τις διατάξεις του Νόμου 3305/2005 και τη με αριθμό 47/2014 κανονιστική απόφαση της Εθνικής αρχής (Ε.Α.Ι.Υ.Α.) ως εξής:

  • σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών, μεταφέρονται 1 ή 2 γονιμοποιημένα ωάρια
  • σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 και κάτω των 40, μεταφέρονται έως 2 έμβρυα στον πρώτο και δεύτερο κύκλο και έως τρία στον τρίτο και κάθε επόμενο κύκλο
  • σε γυναίκες ηλικίας 40 ετών μεταφέρονται έως 3 γονιμοποιημένα ωάρια
  • ενώ σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών μεταφέρονται έως 4 γονιμοποιημένα ωάρια

Σε περίπτωση διάθεσης ωαρίων ή γονιμοποιημένων ωαρίων τα παραπάνω όρια ηλικίας αφορούν στη δότρια των ωαρίων.

Η τελική απόφαση για των αριθμό των μεταφερόμενων εμβρύων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η ποιότητα των εμβρύων κτλ. H μεταφορά περισσότερων (από τέσσερα έμβρυα) εμβρύων δεν αυξάνει τόσο τα ποσοστά επιτυχίας όσο τον κίνδυνο για επίτευξη υψηλά πολύδυμης κύησης (τρίδυμα – τετράδυμα).

 

Mετά την εμβρυομεταφορά θα παραμείνετε κλινήρης για 30 – 60 λεπτά περίπου.