Μικροβίωμα Μήτρας

Το ανθρώπινο μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που βρίσκεται μέσα ή πάνω στο ανθρώπινο σώμα , συμμετέχει στο αποτύπωμα μας και από μερικούς αναφέρεται σαν το 2ο ανθρώπινο γονιδίωμα.

Η γνώση μας για την μήτρα εδώ και 150 χρόνια ήταν ότι αποτελεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον το οποίο απομονώνεται από το «βρώμικο» περιβάλλον του κόλπου χάρη στο βύσμα τραχηλικής βλέννης.

Η εξέλιξη των μεθόδων καλλιέργειας και η ανάπτυξη νέων τεχνικών ανίχνευσης μικροβίων όπως η PCR (Polymerase Chain Reaction) και η  NGS (Next Generation Sequencing) προκάλεσαν επανάσταση και πλέον αντιμετωπίζουμε το όλο θέμα κάτω από νέο πρίσμα. Έτσι, αναπτύχθηκε η σύγχρονη άποψη της ύπαρξης του μικροβιώματος.

Βρίσκεται υπό διερεύνηση η σημασία της ύπαρξης βακτηριδίων στη μήτρα όσον αφορά στη γονιμότητα. Συγκεκριμένα παθογόνα μικρόβια όπως τα χλαμύδια αναμφισβήτητα συσχετίζονται με ενδομητρίτιδα και υπογονιμότητα. Για άλλα βακτήρια όμως τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκαθαρισμένα. Επιπλέον η συγκέντρωση λακτοβάκιλων στο μικροβίωμα της μήτρας φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στη Βιοδημιουργία εκτελούμε έλεγχο του μικροβιώματος με PCR και κλασική καλλιέργεια. Έχουμε αντιμετωπίσει ανθεκτικές περιπτώσεις παθολογικού μικροβιώματος με συνδυασμό συστηματικής και ενδομητρικής χορήγησης αντιβιοτικών με ιδιαίτερη επιτυχία.