Οξειδοαναγωγικό Stress Test
(Oxidation - Reduction Stress Test)

Το οξειδοαναγωγικό stress  είναι αποτέλεσμα πολλών ενδογενών και εξωγενών παραγόντων και θεωρείται σημαντικό κομμάτι της παθογένεσης της ανδρικής υπογονιμότητας. Τι ακριβώς είναι όμως το οξειδοαναγωγικό stress; Το σώμα μας παράγει φυσιολογικά κάποια ενεργά μόρια με βάση το οξυγόνο που ονομάζονται “ελεύθερες ρίζες οξυγόνου” ή αλλιώς ROS. Για να επιτευχθεί η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας, υπάρχει ένα ισοζύγιο μεταξύ των ROS και των αντιοξειδωτικών μας ουσιών που ονομάζεται οξειδοαναγωγικό σύστημα. Εάν για κάποιο λόγο διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, λόγω πχ αυξημένης παραγωγής ROS ή λόγω μειωμένης ποσότητας αντιοξειδωτικών, τότε έχουμε οξειδωτικό (ή αναγωγικό στην αντίθετη περίπτωση) stress. Ειδικά στο σπέρμα, το αυξημένο οξειδοαναγωγικό stress μπορεί να προκαλέσει κατακερματισμό του σπερματικού DNA, υπεροξείδωση των λιπιδίων και απόπτωση των σπερματοζωαρίων. Τέτοιες βλάβες στο σπέρμα αποτελούν το κύριο αίτιο στο 30-80% των ανδρών με ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα ένας άνδρας με φυσιολογικές τιμές σπερμοδιαγράμματος, να εμφανίζει υπογονιμότητα λόγω οξειδοαναγωγικού stress.

Στην Βιοδημιουργία θεωρούμε την μέτρηση και την μείωση του οξειδοαναγωγικού stress σημαντικά όπλα για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Με το σύστημα MiOXSYS analyser μπορούμε να μετρήσουμε το οξειδοαναγωγικό δυναμικό ενός δείγματος σπέρματος αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας ελάχιστο όγκο δείγματος, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια προσπάθεια εξωσωματικής του ζευγαριού.

Ανάλογα με το αποτέλεσμα του test ο γιατρός μπορεί να συστήσει την χρήση αντιοξειδωτικών ή/και αλλαγής στις συνήθειες και την καθημερινότητα του άνδρα (π χ άσκηση, μείωση καπνίσματος, κατανάλωσης αλκοόλ), με σκοπό την επαναφορά του ισοζυγίου. Ένα επαναληπτικό τεστ μετά από ένα τρίμηνο μπορεί να επιβεβαιώσει την αναμενόμενη βελτίωση.

Η μέτρηση του οξειδοαναγωγικού stress ενδείκνυται σε