Υπάρχουν ενδείξεις πως σε ορισμένες περιπτώσεις, η αδυναμία των εμβρύων να εμφυτευτούν, οφείλεται στη μειωμένη ικανότητα τους να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία της εκκόλαψης.
Αυτό κυρίως αναφέρεται σε περιστατικά με προηγούμενες αποτυχίες εμφύτευσης με έμβρυα καλής ποιότητας αλλά έχει διερευνηθεί και σε περιπτώσεις μεταφοράς εμβρύων με διάφανη ζώνη παχύτερη – πυκνότερη από το κανονικό, σε εμβρυομεταφορές κατεψυγμένων εμβρύων (όπου σύμφωνα με κάποιες απόψεις, έχουμε σκλήρυνση της ZP εξαιτίας της κατάψυξης) καθώς και σε έμβρυα από γυναίκες προχωρημένης ηλικίας.
Στις παραπάνω περιπτώσεις υπάρχει τρόπος να βοηθήσουμε, εργαστηριακά, τα έμβρυα να εκκολαφθούν, με μια διαδικασία που ονομάζεται Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη (Assisted Hatching: AH). Ο όρος αυτός αναφέρεται στη δημιουργία μιας οπής (zona drilling) ή στην λέπτυνση (zona thinning) μιας μικρής περιοχής της ZP του εμβρύου. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να το επιτύχουμε αυτό όπως με τη χρήση ελάχιστης ποσότητας όξινου διαλύματος (acid Tyrode’s), μηχανικά (με μικροπιπέττες) είτε με τη βοήθεια Laser. Εμείς προτιμούμε τη χρήση Laser για να μην έχουμε αρνητική επίδραση στα έμβρυα.
Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως, προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ώστε να καθιερωθεί η Υποβοηθούμενη Εκκόλαψη σαν μέθοδος ρουτίνας για όλους τους ασθενείς που μπαίνουν σε προσπάθεια Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.