Η κρυοσυντήρηση ωαρίων για κοινωνικούς λόγους

Παρότι η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται σημαντικά μετά τα 35 έτη, όλο και περισσότερες γυναίκες αποκτούν παιδιά και κάνουν οικογένεια σε αυτή την ηλικία.

Παρότι η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται σημαντικά μετά τα 35 έτη, όλο και περισσότερες γυναίκες αποκτούν παιδιά και κάνουν οικογένεια σε αυτή την ηλικία. Αυτό ισχύει κυρίως για τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο αριθμός των γυναικών που αποκτούν παιδιά σε ηλικία άνω των 35 ετών έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το 1980. 

Οι λόγοι για αυτή την αλλαγή έχουν να κάνουν με τα κοινωνικά δεδομένα: στις σύγχρονες κοινωνίες ο χρόνος που αφιερώνει κανείς στις σπουδές του έχει αυξηθεί, ενώ η εύρεση σταθερής εργασίας και η συνακόλουθη οικονομική ανεξαρτησία έχουν γίνει πιο χρονοβόρες και απαιτητικές διαδικασίες. Ο σημαντικότερος ίσως λόγος είναι η εύρεση του κατάλληλου συντρόφου (βλ. blog από 8/10/20). Η ηλικία ωστόσο αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για τη γυναικεία γονιμότητα, καθώς ο αριθμός των αρχέγονων ωοθυλακίων, περί τις 400.000, που φέρουν οι ωοθήκες κατά τη γέννηση ενός κοριτσιού, εξαντλείται καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση. Παράλληλα, φθίνει και η ποιότητα των ωαρίων με αποτέλεσμα τη μειωμένη πιθανότητα εγκυμοσύνης. 

Αυτή η αντίθεση ανάμεσα στα κοινωνικά και τα βιολογικά δεδομένα οδηγεί όλο και περισσότερες γυναίκες να επιλέξουν την κρυοσυντήρηση ωαρίων, αφού έτσι έχουν τη δυνατότητα να μεταθέσουν το χρόνο της τεκνοποίησης για το μέλλον, όταν κρίνουν ότι οι συνθήκες στην προσωπική τους ζωή είναι οι κατάλληλες. Στην κρυοσυντήρηση τα ωάρια συλλέγονται, καταψύχονται και αποθηκεύονται, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αργότερα για μικρογονιμοποίηση (ICSI).

Οι πιθανότητες τεκνοποίησης με χρήση κρυοσυντηρημένων ωαρίων εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας τη στιγμή της κρυοσυντήρησης τους, αλλά και από τον αριθμό τους. Το ποσοστό επιτυχίας είναι σημαντικά αυξημένο όταν μια γυναίκα αποφασίζει να προχωρήσει στην κρυοσυντήρηση πριν τα 35 της χρόνια και όταν γίνονται περισσότεροι του ενός κύκλοι κρυοσυντήρησης. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες γυναίκες σήμερα αποφασίζουν να κάνουν κρυοσυντήρηση ωαρίων μετά την ηλικία των 35 ετών, πράγμα που μειώνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Το «παράδοξο» εξηγείται αν λάβουμε υπόψη ότι στις περισσότερες χώρες (και μέχρι πρότινος και στην Ελλάδα) η νομοθεσία προβλέπει ότι τα κρυοσυντηρημένα ωάρια πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός 10 ετών από τη στιγμή της κατάψυξής τους. Αυτό το στενό χρονικό περιθώριο αποτρέπει τις νεαρότερες γυναίκες να επιλέξουν την κρυοσυντήρηση. 

Στην Ελλάδα ωστόσο το όριο φύλαξης επεκτάθηκε πρόσφατα στα 20 έτη, γεγονός που επιτρέπει στις γυναίκες μεγαλύτερη αυτονομία, προκειμένου να αποκτήσουν το δικό τους παιδί, όταν θα υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες και μάλιστα με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας, εφόσον θα έχουν κάνει την κρυοσυντήρηση ωαρίων πριν τα 35 τους.

Μεσογειακή διατροφή και IVF

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στη συνολική μας υγεία είναι πλέον γνωστά σε όλους. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα στην Ελλάδα, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Περισσότερα »

Εξέταση αποθέματος ωοθηκών: Μπορεί να καθορίζει αποφάσεις;

Στο δυτικό κόσμο παρατηρείται ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από την πλευρά των γυναικών σχετικά με θέματα όπως η μετάθεση της μητρότητας σε μεταγενέστερο χρόνο και η υπογονιμότητα που σχετίζεται με την ηλικία.

Περισσότερα »

Τελομερή και παρατεταμένη γονιμότητα: Σχετίζονται μεταξύ τους;

Μία νέα μελέτη, που διεξήχθη στο Ισραήλ και παρουσιάστηκε από τη γυναικολόγο Jennia Michaeli, έρχεται να συσχετίσει την παρατεταμένη γονιμότητα σε μεγαλύτερη ηλικία με το μήκος των τελομερών στα λεμφοκύτταρα του αίματος.

Περισσότερα »

Ήπια Vs συμβατική διέγερση ωοθηκών: Νέα συγκριτική μελέτη για τα ποσοστά επιτυχίας τους

Η ήπια διέγερση των ωοθηκών αποτελεί μια μέθοδο που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF) και το χαρακτηριστικό της είναι ότι για την παραγωγή ωαρίων χορηγείται μικρότερη ποσότητα γοναδοτροπινών, η οποία ορίζεται από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής στις ≤150 IU/ημέρα.

Περισσότερα »