Ήπια Vs συμβατική διέγερση ωοθηκών: Νέα συγκριτική μελέτη για τα ποσοστά επιτυχίας τους

Η ήπια διέγερση των ωοθηκών αποτελεί μια μέθοδο που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF) και το χαρακτηριστικό της είναι ότι για την παραγωγή ωαρίων χορηγείται μικρότερη ποσότητα γοναδοτροπινών, η οποία ορίζεται από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής στις ≤150 IU/ημέρα.

Η ήπια διέγερση των ωοθηκών αποτελεί μια μέθοδο που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (IVF) και το χαρακτηριστικό της είναι ότι για την παραγωγή ωαρίων χορηγείται μικρότερη ποσότητα γοναδοτροπινών, η οποία ορίζεται από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής στις ≤150 IU/ημέρα. Ένα τέτοιο πρωτόκολλο παρουσιάζει πλεονεκτήματα, αφού σε σχέση με τη συμβατική διέγερση είναι πιο φιλικό προς την ασθενή, η θεραπεία ολοκληρώνεται συντομότερα, το κόστος είναι μικρότερο, ενώ μειώνεται σημαντικά και ο κίνδυνος για Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών.

Για αυτούς τους λόγους η ήπια διέγερση είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος πριν περίπου μια δεκαετία, όμως σταδιακά υποχώρησε ως επιλογή γιατί θεωρήθηκε ότι ο περιορισμένος αριθμός ωοκυττάρων που συλλέγεται με αυτήν, μειώνει τις πιθανότητες κύησης. Αυτή η αντίληψη ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια από διάφορες επιστημονικές επιθεωρήσεις που αντλούσαν δεδομένα από μελέτες, οι οποίες συνέκριναν την αποτελεσματικότητα της ήπιας διέγερσης έναντι της συμβατικής. Ωστόσο, οι μελέτες αυτές παρουσίαζαν μεθοδολογική ανομοιομορφία: Δεν αφορούσαν τις ίδιες φαρμακευτικές ουσίες διέγερσης, δεν ακολουθούσαν την ίδια μέθοδο στην επιλογή και την κατηγοριοποίηση των υποκειμένων της έρευνας, σε κάποιες περιπτώσεις δεν διευκρίνιζαν ποια ποσότητα γοναδοτροπίνης θεωρούσαν ως «ήπια δόση», ενώ άλλες εξέταζαν μόνο περιπτώσεις γυναικών με χαμηλή ανταπόκριση ωοθηκών.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μία μετα-ανάλυση διαφόρων ερευνών από το 1990 έως σήμερα με σκοπό να συγκρίνει το κλινικό αποτέλεσμα της ήπιας διέγερσης σε σχέση με τη συμβατική. Το πλεονέκτημα αυτής της ανάλυσης είναι ότι συμπεριέβαλε μόνο τις έρευνες που έγιναν με τη μέθοδο της τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής, δηλαδή το «χρυσό κανόνα» στην ιατρική έρευνα. Επίσης, περιέλαβε μόνο εκείνες που είχαν θέσει ως όριο για τη διάκριση μεταξύ ήπιας και συμβατικής διέγερσης τις 150 IU γοναδοτροπίνης την ημέρα. Όσον αφορά την ταξινόμηση των ερευνών, αυτή έγινε με κριτήριο το αν αφορούσαν γυναίκες με χαμηλή, κανονική ή υπερβολική ανταπόκριση στη διέγερση των ωοθηκών.

Οι επιστήμονες μελέτησαν συστηματικά 31 έρευνες και το αποτέλεσμα έδειξε ότι το ποσοστό των ζωντανών γεννήσεων μετά από ήπια διέγερση των ωοθηκών είναι παρόμοιο με εκείνο της συμβατικής διέγερσης. Σχετικά με το ποσοστό ακύρωσης κύκλων, είναι επίσης παρόμοιο σε γυναίκες με χαμηλή ή υπερβολική ανταπόκριση, αλλά αυξημένο σε γυναίκες με κανονική ανταπόκριση που δέχτηκαν ήπια διέγερση. Τα συμπεράσματα της μελέτης παρέχουν υποστήριξη στην άποψη ότι η ήπια διέγερση των ωοθηκών μπορεί να έχει εξίσου υψηλό ποσοστό επιτυχίας με τη συμβατική, στο πλαίσιο μιας θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Είναι ένα πρωτόκολλο που προσφέρει πλεονεκτήματα, όμως η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης και πρέπει να γίνεται πάντα ύστερα από προσεκτική μελέτη με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τη γυναίκα.

Αυτά τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν τον τρόπο που επιλέγουμε να κάνουμε διεγέρσεις ωοθηκών στην “Βιοδημιουργία”. Χωρίς απαραίτητα να εγκλωβιζόμαστε στις 150 μονάδες ημερησίως η επιλογή είναι μία σχετικά ήπια και ομαλή διέγερση ωοθηκών με σκοπό τη λήψη ικανού αριθμού ωαρίων χωρίς την καταπόνηση της γυναίκας που υποβάλλεται σε θεραπεία.

Διατηρούμε έτσι υψηλά ποσοστά επιτυχίας χάρη στα εξατομικευμένα πρωτόκολλα διέγερσης που εφαρμόζουμε.

Μεσογειακή διατροφή και IVF

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στη συνολική μας υγεία είναι πλέον γνωστά σε όλους. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα στην Ελλάδα, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Περισσότερα »

Εξέταση αποθέματος ωοθηκών: Μπορεί να καθορίζει αποφάσεις;

Στο δυτικό κόσμο παρατηρείται ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από την πλευρά των γυναικών σχετικά με θέματα όπως η μετάθεση της μητρότητας σε μεταγενέστερο χρόνο και η υπογονιμότητα που σχετίζεται με την ηλικία.

Περισσότερα »

Τελομερή και παρατεταμένη γονιμότητα: Σχετίζονται μεταξύ τους;

Μία νέα μελέτη, που διεξήχθη στο Ισραήλ και παρουσιάστηκε από τη γυναικολόγο Jennia Michaeli, έρχεται να συσχετίσει την παρατεταμένη γονιμότητα σε μεγαλύτερη ηλικία με το μήκος των τελομερών στα λεμφοκύτταρα του αίματος.

Περισσότερα »