Πρόσφατα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι υπάρχει μοριακός σύνδεσμος μεταξύ ω3 / ω6 λιπαρών οξέων και της μεμβράνης των γονάδων (ωοθήκη, όρχεις) στα ποντίκια (Stoffel et al., 2020) και κατ’ επέκταση διαπιστώθηκε για πρώτη φορά η μορφολειτουργική διασύνδεσή τους με τη γονιμότητα.
Οι ευεργετικές ιδιότητες των Ω-3 λιπαρών στην υγεία μας είναι γνωστές. Δύο πρόσφατες μελέτες έρχονται να δείξουν ότι η έλλειψη των Ω-3 λιπαρών, πέρα από τις άλλες επιπτώσεις στην υγεία, μπορεί να σχετίζεται με την παχυσαρκία και κατ’ επέκταση με μειωμένα ποσοστά επιτυχίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ισπανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων στο Μπιλμπάο, διαπίστωσαν ότι τα ωάρια των υπέρβαρων και των παχύσαρκων γυναικών έχουν διαφορετική λιπιδική σύνθεση σε σχέση με εκείνα των γυναικών κανονικού βάρους. Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση των δύο βασικών ω3 λιπαρών οξέων βρέθηκε να επηρεάζεται από το δείκτη μάζας σώματος με τον παρακάτω τρόπο: τo EPA βρίσκεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στις παχύσαρκες ενώ το DHA στις φυσιολογικού βάρους. Η έρευνα έγινε με βάση δείγμα 922 ωαρίων που ελήφθησαν στο πλαίσιο IVF θεραπείας από 302 γυναίκες. Όπως αποδείχθηκε, οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες είχαν χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ταυτόχρονα, η έλλειψη Ω-3 λιπαρών ίσως είναι η πρωταρχική αιτία της παιδικής παχυσαρκίας: Μέχρι τώρα οι επιστήμονες τη συνέδεαν με την παχυσαρκία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και φυσικά με την ακατάλληλη διατροφή του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ωστόσο, το πρόβλημα μπορεί να ξεκινά πριν ακόμα και από τη σύλληψη, εξαιτίας των χαμηλών επιπέδων Ω-3 στα ωάρια.
Μια άλλη μελέτη στο Τμήμα Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ έδειξε ότι η καλή πρόσληψη Ω-3 λιπαρών μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα όχι μόνο των παχύσαρκων αλλά και των γυναικών κανονικού βάρους. Ειδικότερα η πρόσληψη δοκοσαεξανοϊκού οξέος (DHA), που ανήκει στα Ω-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή προγεστερόνης, δηλαδή της ορμόνης που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του κύκλου και στην εγκυμοσύνη.
Υπενθυμίζουμε ότι τα Ω-3 λιπαρά λαμβάνονται μόνο από τη διατροφή ή συμπληρώματα διατροφής, γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνο του. Οι κυριότερες πηγές τους είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, πέστροφα, τόνος κ.ά.), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ελαιόλαδο.