Κατάψυξη εμβρύων: Όσο πιο σύντομα τα αποψύξουμε τόσο το καλύτερο;

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας Κινέζων επιστημόνων που αφορά στην κρυοσυντήρηση εμβρύων με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification).

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας Κινέζων επιστημόνων που αφορά στην κρυοσυντήρηση εμβρύων με τη μέθοδο της υαλοποίησης (vitrification). Σκοπός των επιστημόνων ήταν να διαπιστώσουν κατά πόσο η διάρκεια της αποθήκευσης των κατεψυγμένων εμβρύων μετά την υαλοποίηση επηρεάζει τη βιωσιμότητά τους, τα ποσοστά εγκυμοσύνης ή την υγεία του νεογνού.

H έρευνα καλύπτει ένα διάστημα 6 ετών (2011-2017) και περιλαμβάνει ένα δείγμα 24,698 γυναικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υαλοποίηση των εμβρύων είναι μια ασφαλής μέθοδος και η διάρκεια της αποθήκευσης δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητά τους και στην υγεία των νεογνών, αλλά μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Συγκεκριμένα, όσο περισσότερο παραμένουν τα έμβρυα κατεψυγμένα τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν για μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί. Σύμφωνα με την έρευνα, το 47% των γυναικών που κατέψυξαν τα έμβρυα για 3-6 μήνες τεκνοποίησαν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για διάστημα κατάψυξης 12-24 μηνών ήταν 26%.

Παρόλα αυτά, η έρευνα έχει διάφορα μειονεκτήματα και σύμφωνα με επιστήμονες που μελέτησαν τα αποτελέσματά της, χρειάζονται περισσότερα και καλύτερα επεξεργασμένα στοιχεία για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα. Τα τρία πιο σημαντικά μειονεκτήματα είναι τα εξής:

  • Η έρευνα είναι αναδρομική (retrospective), δηλαδή όταν ξεκίνησε είχαν ήδη συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία και το αποτέλεσμα ήταν γνωστό. Αντίθετα, μια προοπτική έρευνα (prospective), θα παρακολουθούσε τα δεδομένα εν τη γενέσει τους, παρέχοντας τη δυνατότητα να μελετηθεί το ζητούμενο απουσία συγχητικών παραγόντων. 
  • Η έρευνα καλύπτει τις αποψύξεις και εμβρυομεταφορές που έγιναν το διάστημα 2011-2017. Άρα έμβρυα που αποψύχθηκαν το 2011 μετά από δύο χρόνια φύλαξης, είχαν υαλοποιηθεί το 2009, όταν ακόμα τα πρωτόκολλα υαλοποίησης δεν είχαν τελειοποιηθεί. 
  • Στο 90% των περιπτώσεων που εξετάζει η έρευνα, η εμβρυομεταφορά έγινε στο στάδιο της 2ης και 3ης ημέρας ανάπτυξης του εμβρύου και όχι στο στάδιο της βλαστοκύστης, που προσφέρει υψηλότερα ποσοστά κύησης. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις αποθηκευμένων για διάστημα 12-24 μήνες εμβρύων, μεταφορά κατά το στάδιο της βλαστοκύστης έγινε μόνο σε 57 γυναίκες.

Τελικά τι κρατάμε από αυτήν την έρευνα; 

  1. Επιβεβαιώνεται ότι η μέθοδος της υαλοποίησης είναι ασφαλής και δεν έχει καμία αρνητική συνέπεια για την υγεία του νεογνού. 
  2. Διαφαίνεται ότι τα ζευγάρια που έχουν καταψύξει έμβρυα, καλό είναι να σκεφτούν την απόψυξη όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την υαλοποίηση. Με την υαλοποίηση επιτυγχάνουμε ποσοστό επιβίωσης των εμβρύων πάνω από 90%, όμως μπορεί να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη διάρκεια της κατάψυξης και τα ποσοστά εγκυμοσύνης. 

Σίγουρα πάντως χρειάζονται περισσότερες προοπτικές έρευνες για να έχουμε σαφέστερη εικόνα.

Πηγές:

https://www.eshre.eu/Press-Room/Press-releases-2020/vitrification

https://www.itv.com/news/2020-06-24/embryo-vitrificationsafe-but-longer-storage-cuts-chances-of-pregnancy-success/

Μεσογειακή διατροφή και IVF

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στη συνολική μας υγεία είναι πλέον γνωστά σε όλους. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα στην Ελλάδα, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Περισσότερα »

Εξέταση αποθέματος ωοθηκών: Μπορεί να καθορίζει αποφάσεις;

Στο δυτικό κόσμο παρατηρείται ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από την πλευρά των γυναικών σχετικά με θέματα όπως η μετάθεση της μητρότητας σε μεταγενέστερο χρόνο και η υπογονιμότητα που σχετίζεται με την ηλικία.

Περισσότερα »

Τελομερή και παρατεταμένη γονιμότητα: Σχετίζονται μεταξύ τους;

Μία νέα μελέτη, που διεξήχθη στο Ισραήλ και παρουσιάστηκε από τη γυναικολόγο Jennia Michaeli, έρχεται να συσχετίσει την παρατεταμένη γονιμότητα σε μεγαλύτερη ηλικία με το μήκος των τελομερών στα λεμφοκύτταρα του αίματος.

Περισσότερα »