Επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος ο COVID-19;

Πολύς θόρυβος προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα από κάποια δημοσιεύματα που συνδέουν το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 με ενδεχόμενα προβλήματα στην ανδρική γονιμότητα.

Πολύς θόρυβος προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα από κάποια δημοσιεύματα που συνδέουν το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 με ενδεχόμενα προβλήματα στην ανδρική γονιμότητα. Το θέμα αναπαράχθηκε και στα social media, ωστόσο εν μέσω πανδημίας θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με αυτά που ακούμε ή διαβάζουμε και να μην τα υιοθετούμε πριν υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.

Αφορμή για τη συζήτηση υπήρξε μια μελέτη Κινέζων επιστημόνων με επικεφαλής τον Dr Diangeng Li, που έδειξε ότι σε δείγμα 38 ανδρών που έπασχαν ή είχαν αναρρώσει από τον COVID-19, ο ιός ανιχνεύθηκε στο σπέρμα των 6 από αυτούς (σε 4 άνδρες που έπασχαν και 2 που βρίσκονταν σε ανάρρωση). Άλλες έρευνες στην Κίνα έδειξαν ότι κάποιοι άνδρες με COVID-19 είχαν χαμηλότερα επίπεδα σε ορισμένες ορμόνες που σχετίζονται με την αναπαραγωγή, σε σύγκριση με υγιείς άνδρες, χωρίς όμως να εξεταστεί η ποιότητα του σπέρματος. Υπήρξαν ωστόσο μελετητές στο Tongji Medical College, Wuhan, που δεν διαπίστωσαν παρουσία του ιού στο σπέρμα 34 ανδρών.

Ουσιαστικά, ο λόγος που οδηγεί σε ανησυχία για τη σχέση νέου κορονοϊού και ανδρικής γονιμότητας είναι ότι ο ιός χρησιμοποιεί τον πρωτεϊνικό υποδοχέα ACE2 για να εισέλθει στα κύτταρα. Οι όρχεις έχουν υψηλά επίπεδα ACE2 τόσο στα κύτταρα που παράγουν την τεστοστερόνη όσο και σε εκείνα που συμβάλλουν στη σπερματογένεση. Έτσι, θεωρητικά τουλάχιστον,  ο ιός θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος.

Παρόλα αυτά, τίποτα δεν έχει αποδειχθεί έως τώρα, αφού οι προαναφερθείσες μελέτες έγιναν με πολύ μικρό δείγμα ανθρώπων και δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ μεγάλοι φορείς παγκοσμίως, όπως η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ΕSHRE), συνιστούν συνέχιση των ερευνών. Επομένως, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του SARS-CoV-2 στην ανδρική γονιμότητα είναι ακόμα άγνωστες.

Μεσογειακή διατροφή και IVF

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στη συνολική μας υγεία είναι πλέον γνωστά σε όλους. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα στην Ελλάδα, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Περισσότερα »

Εξέταση αποθέματος ωοθηκών: Μπορεί να καθορίζει αποφάσεις;

Στο δυτικό κόσμο παρατηρείται ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από την πλευρά των γυναικών σχετικά με θέματα όπως η μετάθεση της μητρότητας σε μεταγενέστερο χρόνο και η υπογονιμότητα που σχετίζεται με την ηλικία.

Περισσότερα »

Τελομερή και παρατεταμένη γονιμότητα: Σχετίζονται μεταξύ τους;

Μία νέα μελέτη, που διεξήχθη στο Ισραήλ και παρουσιάστηκε από τη γυναικολόγο Jennia Michaeli, έρχεται να συσχετίσει την παρατεταμένη γονιμότητα σε μεγαλύτερη ηλικία με το μήκος των τελομερών στα λεμφοκύτταρα του αίματος.

Περισσότερα »